Het coronavirus, er is geen ontkomen aan. COVID-19, zoals het virus officieel heet, houdt een groot deel van de wereld in zijn greep. Ook in Nederland verspreidt het virus zich snel.
Regeringen in andere landen hebben in een poging de verspreiding van het coronavirus te vertragen, al eerder besloten non-foodwinkels geheel of gedeeltelijk te sluiten. Zowel Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en sinds afgelopen dinsdag België hebben de maatregelen al doorgevoerd. Alle niet-essentiële winkels zijn daar gesloten.
Volgens brancheorganisatie INretail is de sluiting van non-foodwinkels in ons land, een kwestie van dagen. ‘Wij houden er rekening mee dat deze week alle nonfoodwinkels op slot gaan’, zegt de brancheorganisatie.
INretail verwacht wel dat supermarkten, slagers, bakkers, groenteboeren, drogisterijen en dierspeciaalzaken – de zogenoemde essentiële winkels – open mogen blijven. Veel andere retailers in het land lopen vooruit op de maatregelen en besloten begin deze week hun winkels al (deels) te sluiten, zoals IKEA en de Bijenkorf. Later volgden onder meer Coolblue, C&A, H&M, Dille&Kamille en Van Haren.
Rabobank-econoom Olaf Zwijnenburg voorspelt een ‘drama aan faillissementen’ als de maatregel wordt ingevoerd. De non-foodsector is goed voor 400.000 arbeidsplaatsen en een omzet van een kleine €50 mrd per jaar. Een sluiting van een maand kost al snel €4 mrd aan omzet. De omzetten vallen nu al grotendeels weg terwijl de vaste lasten doorlopen. Ook zonder gedwongen sluitingen voorspelt Zwijnenburg zware klappen voor de omzet in een aantal sectoren, door de leegte in de winkelstraten en de verschuiving naar online. In sommige winkels daalden de omzetten al met zeventig procent en het aantal grote aankopen lijkt vaker te worden uitgesteld.
Hulp aan ondernemers
Veel ondernemers vragen zich af hoe lang zij een gedwongen sluiting financieel volhouden. Inretail doet een oproep aan de vastgoedsector om coulant om te gaan met ondernemers die in de problemen komen en de huur moeten betalen. ‘Maar ik kan me voorstellen dat je dit breder trekt: het gaat ook om pensioenpremies, lokale heffingen. Wij hopen echt dat de maatschappij de handen in elkaar slaat om ondernemers hierdoor heen te helpen. De organisatie riep het Kabinet daarom maandag op ondernemers uitstel te geven van het betalen van belastingen, zowel landelijk als lokaal. Ondernemers moeten binnenkort over het eerste kwartaal enkele miljarden aan btw afdragen.
Inmiddels heeft de overheid actie ondernomen om ondernemers, die getroffen zijn door de coronacrisis, te helpen. Er zijn vergaande regelingen van kracht waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken, op korte en langere termijn. Bekijk wat de mogelijkheden zijn op https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/
Bron: retailtrends.nl
Foto: Shutterstock