Het aantal winkelsluitingen is vorig jaar dramatisch gestegen. In 2019 sloten 2767 winkels hun deur, een stijging van ruim veertig procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dit meldt marktonderzoeksbureau Locatus in een net uitgekomen rapport. Op een totaal van negentigduizend winkels is vorig jaar drie procent gesloten.

Trendbreuk in leegstandscijfers
Het sterk gestegen aantal winkelsluitingen leidt tot een trendbreuk in de cijfers over leegstand, aldus Locatus, een onderzoeksbureau uit Woerden dat is gespecialiseerd in data over winkelgebieden. Na de financiële crisis piekte de leegstand begin 2015 naar 7,5 procent. In de daaropvolgende jaren werd een geleidelijke daling ingezet. Vorig jaar stond 6,7 procent van de winkels leeg. Met ingang van 2020 schiet de lijn weer omhoog in de richting van het toppunt: op 1 januari 2020 stond 7,1 procent van de Nederlandse winkelpanden leeg.

Oorzaken leegstand winkels
De stijging wordt voor een deel veroorzaakt door het faillissement van Hudson’s Bay. In december sloot het Canadese concern vijftien warenhuizen met een groot winkeloppervlak. Een andere oorzaak van de leegstand is dat er minder horecazaken zijn geopend. In 2018 werden ongeveer zevenhonderd lege winkelpanden met restaurants, cafés of een andere horecaonderneming gevuld; in 2019 gebeurde dit maar 239 keer. Verder signaleert Locatus dat de ombouw van lege winkelpanden tot woningen of kantoren stagneert: in 2018 kregen tweeduizend winkelpanden een andere bestemming, vorig jaar nog maar duizend.

Grote regionale verschillen leegstand winkels
Regionaal zijn er grote verschillen zichtbaar. De grootste stijging in leegstand vond plaats in de centra van de grootste steden. De binnensteden komen nu uit op het landelijk gemiddelde. In Limburg steeg de leegstand met 1,2 procent naar 11,4 procent, het hoogste percentage van Nederland. Alleen in de provincie Flevoland daalde de leegstand.

Bron: faillissementendossier.nl
Foto: Shutterstock