Ondernemers gaan minder griffierechten betalen voor vorderingen tussen de €500 en €5000. Dat heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming vrijdag  17 november jl. bekendgemaakt. Dekker geeft daarmee gehoor aan de klacht van het midden- en kleinbedrijf dat de tarieven de gang naar de rechter belemmerde. Ook particulieren gaan minder betalen.

Om een onbetaalde rekening van iets meer dan €500 te vorderen is een ondernemer sinds de verhoging van de tarieven in 2011 €467 aan griffierechten kwijt. Veel ondernemers zagen er daarom vanaf om naar de rechter te stappen met vorderingen. Het aantal dagvaardingen is sinds 2011 met 40% gedaald volgens cijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Behalve deurwaarders hebben onder meer incassobureaus, en advocaten zich hierover geroerd.

Tarieven grotere vorderingen omhoog
Dekker heeft nu verschillende voorstellen uitgewerkt om de tarieven te matigen. In de oplossing die hij voorstaat gaat een bedrijf €300 aan griffierecht betalen voor een vordering van €900. Nu is dat nog €467. Particulieren betalen voor eenzelfde vordering nu €226, dat wordt €200.

Dekker wijst erop dat het lagere tarief voor bedrijven ook ten goede komt voor particulieren, omdat zij bij verlies van een zaak tegen een bedrijf het bedrijfstarief moeten betalen. De wijzigingen moeten volgens de minister wel ‘budgetneutraal’ worden uitgevoerd. Dat betekent dat de tarieven voor vorderingen van €5000 en meer omhoog zullen gaan.

Reacties
Werkgeversorganisaties en VNO-NCW en MKB-NL stellen in een reactie blij te zijn met deze maatregel van Dekker. Ook D66-Kamerlid Maarten van Groothuizen, die samen met CDA-Kamerlid Chris van Dam eerder pleitte voor lagere griffierechten voor kleine ondernemers, is verheugd. ‘Goed dat Minister Dekker dit doet. De kosten worden eerlijker: hoe kleiner het belang van een zaak, hoe minder je betaalt’, aldus Van Groothuizen.

Bron: FD.n