Nederlandse bedrijven namen vorig jaar 4 dagen meer tijd om hun rekeningen te betalen: gemiddeld 53 dagen. Daarmee is Nederland op de ranglijst van snelle betalers gezakt van de tweede naar zevende plaats. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Euler Hermes onderzocht de wereldwijde Days Sales Outstanding (DSO); het aantal dagen dat facturen gemiddeld open staan. Volgens de onderzoekers is er sprake van een trendbreuk: in 2017 bereikte de DSO wereldwijd een hoogtepunt (66) en loopt nu terug. Ook voor volgend jaar wordt een verdere daling verwacht. Daalde de DSO wereldwijd in 2018 met -1 dag, in Nederland was er sprake van een toename van +4 dagen.

Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland heeft een interessante theorie over de betalingstermijnen. Dat ze wereldwijd zijn gekrompen, is te verklaren door de slapte in de wereldeconomie. Al tien jaar blijken de sterkte van de economie en de betalingstermijn nauw samen te hangen. Als de economie slap is, hebben bedrijven de tijd om achter hun geld aan te zitten.

Een eenduidige verklaring van de verslechtering van het Nederlandse betaalgedrag heeft Geeroms niet. Wel verwijst hij naar voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland die onlangs aan de kaak stelde dat steeds meer grote bedrijven de uiterste grens opzoeken van de wettelijk verplichte betaaltermijn. “Het zo lang mogelijk uitstellen van betalingen zien de grote bedrijven als een vorm van cashmanagement”.

Geeroms benadrukt dat Nederland (met een DSO van 53 dagen) nog steeds tot de best betalende landen ter wereld behoort. “Al zijn we binnen de Top 10 wel gezakt van de 2e naar de 7e plaats.”

De verschillen per land en regio zijn groot. Bovenaan staat als beste betaler Nieuw-Zeeland met een DSO van 46 dagen. Onderaan bungelt China met 92 dagen.
In Europa valt niet alleen de verslechtering van het betaalgedrag van Nederland op. Ook heel Zuid-Europa laat een verslechtering zien. In Griekenland duurde het 90 dagen en in Italië: 86 dagen.  Als je kijkt naar de economische situatie in een land als Italië, dan is dat een heel zorgelijk signaal. Nergens is het betaalgedrag zo snel verslechterd als daar.

Bron: volkskrant.nl en frontpage.fok.nl
Foto: shutterstock.nl