Nederlandse banken verstrekken nauwelijks coronakredieten aan kleine bedrijven. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Regeling Klein Krediet Corona
Op 29 mei 2020 werd de regeling Klein Krediet Corona (KKC) gelanceerd. Deze regeling is bedoeld voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000 die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren.

Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal € 10.000 tot maximaal € 50.000. De overheid staat voor 95 procent garant voor de leningen. Het feit dat de financiers nog steeds 5% van het risico dragen, zorgt voor een zorgvuldige risicobeoordeling, zodat de leningen worden verstrekt aan in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit.

Voor deze regeling werd een totaalbedrag van € 750 miljoen beschikbaar gesteld. Daarvan is sinds 29 mei nog maar 22 miljoen euro uitgekeerd (Corona Monitor NVB).

Banken niet happig
Volgens deskundigen zijn de banken niet erg happig op kleine kredieten waar ze nauwelijks op kunnen verdienen. Voor de regeling mogen de banken vier procent rente rekenen, waardoor ze maximaal 2.000 euro op jaarbasis aan rente verdienen per bedrijf. Hiervoor moeten ze de jaarrekeningen van bedrijven doorlezen, risico’s inschatten en de contacten met de bedrijven onderhouden en is het voor banken nauwelijks rendabel om de lening te verstrekken.

Bronnen: amweb.nl, fd.nl, rijksoverheid.nl
Foto: Shutterstock