In de eerste negen maanden van dit jaar is de wereldwijde financiële impact van grote faillissementen al hoger dan in heel 2017. En het wordt veel erger.

Dat voorspelt Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen, in een persverklaring. „Het is een trend die gaande is en die de komende jaren alleen maar sterker wordt”, denkt Johan Geeroms. Hij is hoofd Risk Underwriting van de Nederlandse tak van het in vijftig landen gevestigde bedrijf met zesduizend werknemers.

Euler Hermes heeft berekend dat de totale omzet die verloren ging in 2017 door grote faillissementen (bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen) vorig jaar €104 miljard bedroeg. De gevolgschade voor leveranciers, banken en aandeelhouders is hier niet bij inbegrepen.

Dit jaar stond de teller aan het eind van het 3e kwartaal al hoger: €105,8 miljard. Geeroms: „Nu de scheuren in de economische groei steeds zichtbaarder worden, komt er een ijsberg op ons af waarvan we alleen het topje zien. Bedrijven hebben in stilte enorme schulden opgebouwd. Tegen minimale rente zijn leningen in de markt gezet. Als we alle schulden van bedrijven en overheden wereldwijd bij elkaar optellen en vergelijken met tien jaar geleden, is de schuldenlast nu twee keer zo hoog. Dat is onhoudbaar. Zeker in het licht van stijgende rentes.”

Volgens Geeroms zullen steeds meer zwakke grote bedrijven in de problemen komen. „De tijd van goedkoop geld lenen verdwijnt nu snel uit zicht. Kredietvoorwaarden verslechteren. Het wordt komende jaren alleen maar duurder om nieuw geld te lenen. Dat zal vele zwakke grote bedrijven verder in de problemen brengen. De trend van grote faillissementen zal hierdoor verder worden gevoed. Zeker als je ook nog eens de Brexit en de handelsoorlog hierbij betrekt.”

Bron: telegraaf.n