Bijna de helft (49 procent) van de Nederlandse ondernemers gaat voor financiering liever naar een kleine kredietverstrekker dan een grote bank.

Dit blijkt uit onderzoek van Caple onder een grote groep ondernemers met minimaal tien medewerkers, uitgevoerd door Markteffect. Vooral jonge ondernemers tot 35 jaar hebben deze mening. Zes op de tien ondervraagden zeggen tegenwoordig minder snel een kredietaanvraag bij een bank te doen.

Het aanbod van kredietverstrekkers is de afgelopen tien jaar toegenomen. Ondernemers kunnen voor hun kredietaanvragen tot een miljoen euro tegenwoordig ook goed terecht bij kleine (vaak alternatieve) financiers. Volgens Caple komt het het ondernemersklimaat ten goede dat er meer keuze is en ondernemers kleine kredietverstrekkers op waarde weten te schatten.

Vertrouwen
Ook blijkt uit het onderzoek dat 42 procent van de ondernemers online kredietverstrekkers vertrouwt, al is er wel een duidelijk verschil tussen jongere en oudere ondernemers. Bij ondernemers van boven de 65 is het vertrouwen maar 4 procent, bij jonge ondernemers is dit maar liefst 59 procent.

Bijna 40 procent van de ondernemers zegt meer vertrouwen te hebben in kleine kredietverstrekkers dan in grote banken. Het voordeel van kleine kredietverstrekkers is dat deze snel een op maat gemaakt advies en service kunnen leveren, terwijl dit bij sommige banken wel tot acht weken kan duren.

Financiële problemen
Ondanks het vertrouwen geeft meer dan een derde van de ondernemers aan niet te weten waar ze op moeten letten bij het bepalen of een kredietverstrekker betrouwbaar is of niet. Maar liefst een derde van de ondernemers zegt wel eens in de financiële problemen te zijn gekomen doordat niet alles duidelijk was bij de kredietaanvraag. Bij jonge ondernemers gebeurt dit het vaakst  (45 procent). “Het is natuurlijk onwenselijk als ondernemers in de problemen komen door onduidelijkheden in de kredietaanvraag”, aldus Caple. “Hier ligt een belangrijke taak voor kredietverstrekkers”.

Bron: infinance.nl
Foto: Shutterstock