De detailhandel heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetplus van 3,4 procent gerealiseerd. Met name de branches gerelateerd aan de woningmarkt, zoals de doe-het-zelf- en de  meubelbranche boekten een hogere omzet. Kledingwinkels scoorden in de min en speelgoedwinkels scoorden het laagst.

De omzet van de detailhandel is al ruim vijf jaar elk kwartaal hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2017 was het verschil met de omzet van een jaar eerder het grootst met bijna 5 procent. In het vierde kwartaal van 2013 was de detailhandelsomzet voor het laatst lager (1 procent).

Hogere omzet supermarkten
Hoewel op 1 januari van dit jaar de verhoging van het lage btw-tarief werd ingevoerd, was de omzet bij de supermarkten hoger in het eerste kwartaal van 2019. De supermarkten zetten 2,7 procent meer om, terwijl de omzet van speciaalzaken (slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen) 0,8 procent lager was. Ook het verkoopvolume van de supermarkten was hoger: 2,1 procent in het eerste kwartaal.

Hogere omzet non-foodsector ondanks kleding- en speelgoedwinkels
In de non-foodsector werd in de eerste drie maanden van dit jaar 2,5 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2018. Vooral meubelwinkels (+4,7 procent) en doe-het-zelfwinkels (+8,0 procent) deden goede zaken.
Bij schoenen- en lederwarenwinkels was een stijging van 1,8 procent in het eerste kwartaal te zien. Bij kledingwinkels daalde de omzet met 0,8 procent. Vooral de daling in het verkoopvolume in de kledingbranche was opvallend. Deze daling kwam neer op 4,7 procent. De omzetontwikkeling bij winkels in speeloed was het laagst (-15 procent).

 

Internetverkopen nemen sterk toe
De verkopen via internet namen in het eerste kwartaal wederom veel sterker toe dan de winkelverkopen. De gehele internetomzet van de detailhandel viel in het eerste kwartaal 16,6 procent hoger uit dan een jaar eerder. De sterkste groei zat bij de multi-channelers (waarbij de verkoop via internet een nevenactiviteit is, naast de fysieke verkoop in winkels), die de internetomzet met 23,6 procent wisten op te voeren. Bij pure internetverkopers (postorderbedrijven en webwinkels) was de omzet 12,2 procent hoger.

Bron: cbs.nl