DUITSLAND  kan worden geteisterd door een golf van faillissementen in het nieuwe jaar, met meerdere sectoren kwetsbaar voor een financiële dip.

Financiële experts vrezen dat het aantal bedrijfsfaillissementen in Duitsland weer gaat stijgen vanwege de tragere economische groei en de stijgende rente.
Manfred Stamer, senior econoom bij Euler Hermes, zei dat het aantal faillissementen in 2018 al is toegenomen onder bouwbedrijven en dienstverleners. Voor 2019 zijn de industrieën die het grootste risico lopen om bedrijven te sluiten: transport, textiel, metaal en energie, meldt Franffurter Allgemeine, een Duitse krant.
De heer Stamer zag ook toenemende risico’s in belangrijke exportmarkten zoals het VK, Frankrijk, China en de Verenigde Staten.

Volgens Euler Hermes zouden bedrijfsfaillissementen na negen jaar van neergang aanvankelijk stabiliseren, maar de mogelijkheid van stijgende insolventiecijfers kan vanaf 2020 niet worden uitgesloten.
Naast de vertraging van de economische groei komt de voorspelling voort uit bezorgdheid over het vooruitzicht van een stijgende rente op de kredietmarkt.

Kredietbureau Creditreform verwacht voor het eerst in jaren een lichte stijging in 2019, waarbij de positieve trend van afnemende faillissementen van ondernemingen, ten einde loopt.
Het bureau voorspelt een toename van bedrijfsfaillissementen met ongeveer 100 gevallen tot 20.000 in het komende jaar.
Ondanks het feit dat meer bedrijven met een faillissement worden geconfronteerd, wezen de experts erop dat veel bedrijven hun bedrijf niet stopten ondanks dat ze in de rode cijfers stonden.

Creditreform anticipeert ook op een toename van 500 faillissementen tot 24.000 in andere gevallen van insolventie, zoals van verenigingen.
In het geval van zogenaamde consumentenfaillissementen verwacht het kredietagentschap echter een verdere daling van ongeveer 2600 gevallen tot 66.000. Dit betekent slechts een lichte daling van het totale aantal faillissementen met ongeveer 2.000 tot ongeveer 110.000 gevallen.

Al in 2018 was de daling van het aantal bedrijfsfaillissementen aanzienlijk afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal bedrijfsfaillissementen in 2018 daalde slechts met 1,2 procent tot 19.900 gevallen.

In 2018 gingen ongeveer 198.000 banen verloren door faillissementen.

Vorige maand zou de Duitse economie voor het eerst in drie jaar zijn gedaald. Dit gebeurde voor het laatst in het eerste kwartaal van 2015.
Het bruto binnenlands product (bbp) kromp in het derde kwartaal in vergelijking met het vorige kwartaal met 0,2 procent, aldus het federale bureau voor de statistiek.

Bron: dit artikel is een vertaling van express.co.uk
Foto: Shutterstock