Het percentage klanten dat facturen niet betaalt vanwege cashflowproblemen, is door de coronacrisis meer dan verdubbeld. Waar voor de coronacrisis één op de drie klanten hun facturen niet op tijd betaald kregen, is dat nu opgelopen naar bijna driekwart (72 procent). Dit blijkt uit de FinTech Barometer 2020 van Onguard.

Ook bedrijfsinformatiespecialist Graydon stelt op basis van een analyse aan betaaldata dat bedrijven er steeds langer over doen voordat ze hun facturen betalen.
Vergelijkbare resultaten komen volgens BNR Nieuwsradio uit een enquête van ondernemersvereniging ONL. Daarin gaf 70 procent van de deelnemende ondernemers aan dat afnemers te laat betalen. Een vijfde zei dat het betaalgedrag is verslechterd sinds de coronacrisis.

Persoonlijk contact
In slechts 39 procent van de gevallen, zoeken finance professionals persoonlijk contact met de klant om facturen betaald te krijgen. In andere gevallen worden klanten overgedragen aan een incassobureau (24%), maakt de organisatie gebruik van factoring (23%) of wordt er periodiek betaald door klanten (33%).

Marieke Saeij, CEO van Onguard: “Het is opvallend dat nog niet eens de helft van de finance professionals contact zoekt met klanten die openstaande facturen te laat of helemaal niet betalen. Zeker omdat het hebben van cashflowproblemen de voornaamste reden is dat klanten facturen laten liggen. De huidige situatie in de wereld vraagt om persoonlijk contact met klanten, maar regelmatig lukt dat niet vanwege tijdgebrek.

Specialistische software
In bijna alle organisaties (90%) zijn finance professionals druk bezig met de digitale transformatie. Door de coronacrisis is deze in een stroomversnelling geraakt. Toch maakt ruim de helft van de organisaties nog dagelijks gebruik van programma’s als Excel en Numbers voor hun debiteurenbeheer. Speciale credit management software voor het automatiseren van hun debiteurenbeheer, wordt door nog slechts 29 procent gebruikt. De rest zet hiervoor het ERP-systeem in. Bijna de helft van de finance professionals (45%) is er tijdens de coronacrisis achter gekomen dat de organisatie specialistische software mist om goed samen te kunnen werken.

‘Een efficiënt en geautomatiseerd debiteurenproces is daarom zeer welkom. We zien dat de behoefte, zeker vanwege de coronacrisis, aan specialistische software toeneemt. Wanneer software repeterende taken overneemt, heeft de finance professional namelijk meer ruimte om bij uitblijvende betalingen direct contact te zoeken met de klant en maatwerk te leveren.’
Mogelijk blijft betaling uit doordat bijvoorbeeld het inkoopnummer niet is vermeld of is het noodzakelijk afspraken te maken over een betalingsregeling. Hierdoor voelt een klant zich begrepen en is de kans op uiteindelijke betaling veel groter. Begrip en empathie richting de klant is, ook als een klant een factuur laat liggen, ontzettend belangrijk voor de klantrelatie.”

Bronnen: cmweb.nl, accountant.nl en creditexpo.nl
Foto: Willfried Wende via Pixabay