Het aantal faillissementen in België zal dit jaar naar verwachting met 4% stijgen, zo blijkt uit een nieuwe studie van kredietverzekeraar Atradius. Eerder dit jaar schatte de kredietverzekeraar de toename van faillissementen in België nog op 2%, maar dat cijfer dreigt als gevolg van internationale economische spanningen dubbel zo snel te stijgen dan verwacht.

“We zien dat de mondiale onzekerheden drukken op de Belgische economie. Naast de sputterende economie in Duitsland, hebben de handelsspanningen tussen de VS en China en de risico’s van een no-deal brexit duidelijk invloed op de Belgische bedrijven”, zegt Christophe Cherry, Managing Director België en Luxemburg van Atradius.

Handelspartners
Niet enkel in België, maar ook bij de belangrijkste handelspartners, Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is het aantal faillissementen gestegen ten opzichte van vorig jaar. Net als in België doen de vijf grootste handelspartners het evenmin goed, met een gemiddelde stijging van het aantal faillissementen van 5%. Dit is een percentage dat dubbel zo groot is als het mondiale gemiddelde: 2,8%.
Ook in Nederland ligt een aanzienlijke toename van het aantal faillissementen in het vooruitzicht (+3 procent). Hier wordt vooral de industrie getroffen, mede als gevolg van de krimp van de Duitse economie.

Duitsland, de belangrijkste handelspartner van België, staat economisch enorm onder druk. Na een tien jaar durende daling van het aantal faillissementen, verwacht de grootste economie van de eurozone dit jaar voor het eerst een stijging. “Ondanks dat slechts een stijging met 1% wordt voorzien, blijft dit een opvallende stijlbreuk, aangezien dit voor de laatste keer gebeurde tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009. Dit zal uiteraard een impact hebben op de vele Belgische bedrijven die handel voeren met Duitsland”, constateert Christophe Cherry.

Naast Duitsland staat ook het Verenigd Koninkrijk onder zware druk. De vierde grootste handelspartner van België valt in Europa het meest uit de toon. Jaar-op-jaar is het aantal faillissementen in het eerste halfjaar van 2019 hier met maar liefst 8,9 procent toegenomen. In totaal wordt het aantal faillissementen in de VK, met de onzekerheid omtrent de brexit, zelfs voorzien op 10%, het hoogste percentage in Europa.

Wie doen het nog wel goed in Europa?
Ondanks een wereldwijde stijging van faillissementen, zijn er wereldwijd ook enkele landen die het in 2019 goed zullen doen. Vooral het hoge noorden blijft vrij stabiel. Waar Finland en Noorwegen dit jaar waarschijnlijk minder faillissementen zullen kennen dan in 2018, blijven Denemarken en Zweden stabiel. Al komen deze landen net uit een dipje (groter aantal faillissementen in 2018 ten opzichte van 2017).

Ook de PIGS-landen (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) doen het over het algemeen gezien beter dan België en zijn buurlanden. Waar Portugal sinds 2016 met steeds minder faillissementen te maken kreeg, heeft ook Spanje, na een dipje in 2017 en 2018, een periode met minder faillissementen voor de boeg. Ook Griekenland doet het sinds het einde van de politieke onrust in het land veel beter. Daar wordt verwacht dat ze de komende twee jaar steeds minder geconfronteerd zullen worden met faillissementen.
Christophe Cherry ziet bij de PIGS-landen slechts één uitzondering: Italië. “Daarvan wordt verwacht dat de faillissementen dit jaar voor het eerst sinds 2014 opnieuw zullen stijgen. De politieke onrust in dit land zal ervoor zorgen dat onzekerheden toenemen.”

Wereldwijd
Wereldwijd begint de aanhoudende onzekerheid over de wereldhandel steeds meer haar tol te eisen. Zo stijgt het aantal faillissementen dit jaar met 2,8 procent sneller dan verwacht. Werd het aantal wereldwijde faillissementen in het eerste halfjaar van 2019 vooral gedreven door West-Europa, nu is Noord-Amerika koploper (3,2 procent). De handelsspanningen met China lopen steeds verder op en het aantal faillissementen stijgt voor het eerst sinds 2010.  Vooral Amerikaanse bedrijven in de kwetsbare retail sector, zullen worden getroffen.
Het is daarnaast zorgwekkend dat ook in Azië-Pacific sprake is van een trendbreuk. In Azië-Pacific wordt voor het eerst sinds 2009 een significante stijging (+1,8 procent) van het aantal failissementen verwacht.

Bronnen: creditexpo.nl en bouwkroniek.be
Foto: Shutterstock